Haber

Yunan Parlamentosu evlilik eşitliğini tartışıyor

LEFKOŞA -Yunanistan Parlamentosu, Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in ülke gündemine getirdiği evlilik eşitliğine ilişkin yasa tasarısını görüşüyor. Mecliste konuyla ilgili geniş muhalefete rağmen iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi’den (YD) pek çok üst düzey yetkili yeni maddeyi veto etmeye hazırlanıyor. Tasarının önümüzdeki saatlerde Meclis’te oylanması bekleniyor. Tasarı, YD’nin bazı milletvekilleri, ana muhalefet partisi SYRIZA-İleri Güçler, PASOK-Değişim Hareketi ve Yeni Sol tarafından destekleniyor.

KİLİSE LİDERİ İSİMLERİ SÖYLEDİ, ‘OY VERMEYİN’ DEDİ

Bu arada Rum Ortodoks Kilisesi Başkanı Hieronymos da dün bir açıklama yaparak milletvekillerinin isimlerini vererek bugün oy kullanmalarını istedi.

300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran YD’de 20’den fazla milletvekili evlilik eşitliğine “hayır” dediğini açıkladı. Tasarıyı veto edenler arasında eski Başbakan Andonis Samaras’ın yanı sıra çok sayıda bakan ve bakan yardımcısı da yer alıyor. Bu arada konuya çekimser kalan YD milletvekilleri de var. Devlet Bakanı Makis Voridis ve eski Sağlık Bakanı Thanos Plevris açıkça çekimser kalmaktan yana. Plevris, açıklamasında tasarıya karşı oy kullanarak “hükümete sorun yaratmak istemediğini” belirtti. Voridis ve Plevris ile onlarca YD milletvekilinin de çekimser kalması bekleniyor.

YD İKİYE BÖLÜNDÜ

Hükümet adına tasarıya destek veren ve inceleyen Devlet Bakanı Akis Skertsos, “Toplum parlamentoyu beklemeden değişiyor, gelişiyor. Yeni Demokrasi milletvekillerine sesleniyorum; biz siyasi anlayışımıza aykırı değil, evlilik eşitliğinden yana oy kullanıyoruz” dedi. ve toplumsal gelenek, ama tam olarak geleneklere ve toplumsal uyuma inandığımız için.”

YD’nin parlamento gruplarından bir kısmı Skertsos’un görüşlerine katılmıyor. YD Milletvekili Miltos Chrysomallis konu hakkında meclis kürsüsünden şu açıklamayı yaptı: “Büyük Yeni Demokrasi Partisi, farklı görüşleri başarılı bir şekilde bütünleştirmeyi başardığı için 50 yıllık tarihinde istikrarını korumuştur. Hepimiz farklı siyasi yaklaşımları temsil ediyoruz – liberaller. , muhafazakarlar, merkezciler ve sağcılar. Ben de “Bugün bu tasarıya olumsuz oyumla bu kaygılarımı dile getiriyorum. Ebeveynlerin yerini ebeveyn 1 ve ebeveyn 2’nin aldığı ve çocukların her iki ebeveynin sağladığı faydalardan mahrum bırakıldığı bir toplum hayal edemiyorum.”

YD Milletvekili Anna Karamanlis de kürsüden ret oyu vereceğini açıklayarak, “Aile kavramı ne zaman kutsallığını yitirdi bilmiyorum ve bir çocuğun asla anne dememesi normal karşılanacak bir noktaya geldik. ya da çocukluğumuzun temel taşı olan babanın isimsiz bir sperm haline gelmesi. Bu bir ilerleme ise.” “Ben muhafazakar ve gericiyim” dedi.

YÖNETİM TEMSİLCİLERİNİN İDDİALARI

YD’nin Kıbrıs asıllı Rodop Milletvekili Euripides Stylianides de tasarıya “hayır” oyu vereceğini belirterek, homofobik açıklamalarda bulundu:

“Uluslararası araştırmalar, cinsel yönelimi belirleyen genetik nedenlerin LGBTİ topluluğunun yalnızca küçük bir yüzdesini etkilediğini gösterdi. Büyük bir yüzde, moda, deneyim, seçim veya diğer koşullar nedeniyle bu yönelimi seçmiştir. Bu nedenle sosyal ve aile deneyimi kalıpları, Çocukların sadece psikolojisi için değil, aynı zamanda cinsel kimliklerinin oluşumu için de çok önemlidir. Eşcinsel çiftler için evlilik yasası elbette klasik Yunan ailesinin başarılı modelini baltalıyor, Ortodoksluktan uzaklaşıyor Helen geleneğinin Hıristiyan modelleri, düşük doğum oranlarından önemli ölçüde etkilenen bir ülkeyi demografik olarak güçlendirme çabalarını zayıflatıyor.

DÖRT TARAFTAN DESTEK

Ana muhalefet partisi ve iki merkez sol parti eşcinsel evlilik yasa tasarısını destekliyor. SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis dün milletvekillerini “parti disiplini” konusunda uyardı ve ana muhalefet partisinin yasayı destekleyeceğini vurguladı. SYRIZA Meclis Grup Başkanı Sokratis Famelos, YD’yi evlilik eşitliği konusunda ‘Avrupa’da hukukun üstünlüğüne karşı duyulan tepkileri örtbas etmek için tasarıyı aceleyle parlamento gündemine getirmekle’ suçladı.

Tasarıyı destekleyen PASOK Milletvekili Pavlos Hristidis de Famelos gibi YD’yi tutumunu netleştirmediği için eleştirdi. Yeni Sol Milletvekili Efi Ahçıoğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, “Bugün, kökleri çok eskilere dayanan, kadın özgürlük taleplerine dayanan bir hareketin zafer günüdür.” Tasarının merkez solda konumlanan Bağımsızlık Hareketi tarafından da desteklenmesi bekleniyor.

KKE VE SAĞ PARTİLERDEN VETO

Haziran seçimleri sonrasında oluşturulan yeni parlamentoda, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yanı sıra aşırı sağ ve popülist oluşumlar da evlilik eşitliğini desteklemiyor. KKE’nin vetosu sol çevrelerde tartışmalara neden oluyor. KKE, sağ partilerle aynı safta yer almak ve konuya ilişkin tutumunu netleştirmekten kaçınmakla suçlanıyor.

Helenik Analiz, Spartalılar ve Niki tasarıyı desteklemiyor.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

altieylulajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu