Ekonomi

Yuan 16 yılın en düşük seviyesinde

Çin iç piyasasında yuan, ülke ekonomisine ve finansal piyasalara ilişkin kötümserliğin artmasıyla dolar karşısında 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ülkenin para birimi yüzde 0,2 düşüşle dolar başına 7,3294’e gerilerken, Çin dışı piyasada benzeri görülmemiş bir düşüş yaşandı.

Yuandaki zayıflama, Çin Merkez Bankası’nın Perşembe günü üst üste 54. günde beklenenden daha güçlü bir seviyede belirlediği günlük referans oranına rağmen gerçekleşti. Bu, Bloomberg’in varsayımsal anketinin 2018’de yuan sabitini tutmaya başlayan en uzun serisini işaret ediyordu.

Destek tedbirlerine rağmen düşüş devam ediyor

Çin’in giderek kasvetli ekonomik görünümü ve ABD’den siyasi ayrılığı nedeniyle oluşan baskı altındaÖnemli bir piyasa yuanı olan iç piyasadaki yuan, yetkililerin düşüşü yavaşlatmak için temel önlemlerini artırmasına rağmen tehlikeli bir şekilde yüzde 2’lik süreç bandının zayıf ucuna yaklaştı.

Para birimini sabitleme veya devlet bankalarından dolar satmalarını isteme formüllerinin, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde veya daha az şahin bir Fed’de bir toparlanma olmadan oyunun kurallarını değiştirip değiştirmeyeceği konusunda şüpheler devam ediyor.

Uzmanlar, bu konuda sorumlu olunması gereken sorunun, Çin’in yuan için çizgiyi hangi seviyede çekeceği ve hangi noktada düşük yuan riski ve istikrarsızlaştırıcı sermaye çıkışı sarmalının ekonominin gördüğü potansiyel faydalardan daha ağır basacağı olduğunun altını çiziyor.

DBS Bank Makro Stratejisti Wei Liang Chang şunları söyledi: “Yuanın çok fazla zayıflamasına izin vermek, Asya genelinde rekabetçi değer kaybı riskine yol açacak, sermaye çıkışlarını teşvik edecek ve ihracat sektörüne yalnızca küçük faydalar sağlayacaktır. “Çin’in yuandaki değer kaybını görmezden gelmeye devam edeceğine ve doların keskin bir şekilde güçlenmesi durumunda bazı düzeltmelere izin vereceğine inanıyoruz” dedi.

Bu yıl dolar karşısında değerinin yaklaşık yüzde 6’sını kaybetti.

Doların dünya çapında güçlenmesiyle yuan bu yıl neredeyse yüzde 6 değer kaybetti ancak diğer majör para birimlerinden daha iyi performans gösterdi. Çin para biriminin işlem gören emsallerine karşı gösterge yaklaşık yüzde 2 düştü.

Bazı stratejistler, Çin’in yuanın zayıflama eğilimini tersine çevirecek kadar sert bir şey yapmasının muhtemel olmadığını savunuyor. Pekin son aylarda devlete ait bankalardan dolar satmalarını isteyerek yuanı desteklemeye çalışıyor, bir yandan da kısa vadeli döviz fiyatlarını sıkıştırmak için offshore likiditeyi sıkılaştırıyor.

Jefferies’ten Brad Bechtel şunları söyledi: “Büyük düzeltmeye rağmen dolar-yuan’ın inatla 7,30’un üzerinde kalması baskının hala yüksek olduğunu gösteriyor. PBOC kesinlikle büyük bir devalüasyon yaşamamaya çalışacak çünkü bu yuanın istikrarıdır, Yuanın ticari bir para birimi olması, “Potansiyel rezerv para birimi vb. fikrini mahvediyor” dedi.

melikgazihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu