Ekonomi

Türkiye’nin ‘Kızıl Mavileri’ enerjide: Artık ‘mücevher’ satacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir Beylikova’da dünyanın en büyük ikinci elementi olan Alçak Yer Elementleri (NTE) alanında basın mensuplarıyla toplantı yaptı. Bakan Dönmez, sanayi tesisinin kurulmasıyla buradan yıllık 220 milyon dolar gelir elde edileceğini söyledi.

Bakan Dönmez, “Bu alandaki toplam rezerv miktarı 694 milyon ton. Pilot tesis devreye girdi, yılda 1.200 ton üretim yapıyor. 4 milyon dolarlık yatırımla bu tesisi elde ettik.

Sanayi tesisine taşındığımızda yılda 570 bin ton üretim yapacağız. 300-350 milyon dolarlık bir yatırımla bunu gerçekleştireceğiz. Bu tesisten yıllık 200-220 milyon dolarlık bir gelir bekliyoruz” dedi.

“2-3 YILDA GABAR’DA 100 KUYU”

Bakan Dönmez, Şırnak’taki petrol keşfiyle ilgili de konuştu. Dönmez, “Şu anda Türkiye’de kamu ve özel şubelerin günlük üretimi 80 bin varil. Bu sahayı devreye aldığımızda üretimimizi iki katından fazla artırmış olacağız.

Bu saha tek başına Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 12’sini karşılama kapasitesine sahip. 2-3 yıl içinde tüm sahada 100’e yakın üretim kuyusu açıp boru hattıyla birlikte rafinerilere veya terminallere sevkiyata başlayacağız.”

“AKKUYU 25 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM”

Türkiye’nin 60 yılı aşkın süredir hayalini kurduğu ancak başaramadığı Akkuyu Nükleer Santrali’nde (NGS) son köşenin atıldığını belirten Dönmez, “Tesise nükleer yakıtlar geldi. Kısa sürede elektrik üretilecek. yıl.

Akkuyu NGS, Türkiye’nin en büyük yatırımı olup yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırımdır. Şu anda burada 25 bin civarında insan çalışıyor. Burada kullanılacak malzemelerin yüzde 25-30’u Türkiye’den temin ediliyor.

Dört reaktör de faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak kapasiteye ulaşmış olacak. bilgileri verdi. Bakan Dönmez, açıklamalarının ardından bölgede kurulan pilot üretim tesisini basın mensuplarına gösterdi.

ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRÜ KELEŞER: YÜKSEK TEKNOLOJİLERDE NTE’NİN KULLANILMADIĞI YER YOKTUR

Eti Maden Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer de gazetecilere cevherin üretildiği maden sahasını gezdirdi. Keleşer, “Türkiye nadir toprak elementleri üreten ülkeler arasında yer alacak.

nadir Dünya elementleri; Savunma sanayi, cam sanayi, mıknatıslar, akıllı füzeler, araç parçaları ve hard diskler, petrol rafinerileri ve sensörler gibi alanlarda uydu haberleşmesinde kullanılmaktadır. Yüksek teknolojilerde kullanılmadığı yer yok gibi görünüyor”bilgileri verdi.

CEP TELEFONU 8 TÜR NTE’YE SAHİPTİR

Japonların teknolojinin tohumu, Amerikalıların ise teknolojik metaller olarak tanımladıkları nadir toprak elementleri, yeşil enerjiden ilaç endüstrisine, savunma sistemlerinden telekomünikasyona kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.

Periyodik tabloda 17 kimyasal element olarak sıralanan nadir toprak elementlerinden 8 tanesi cep telefonunda var mesela. Renkli ekranlarda, mikrofonlarda, küçük cep telefonu devre ve ünitelerinde kullanılır.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu