Türkiye dünyada en çok incir ihraç eden ülke
AYDIN’da incir hasadına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünün, kuru incir üretiminin ise yaklaşık yüzde 55’inin Türkiye’de üretildiğini belirterek, şunları söyledi: , “Türkiye yüzde 53 ile dünyada en fazla üretime sahip.” “2010 yılında 255 bin ton civarında olan incir üretimimizin bu yıl 350 bin ton civarına ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’ın Germencik ilçesinde incir hasadına katıldı. Bayraktar, daha önce Germencik Ziraat Odası’nı ziyaret ederek çiftçilerle bir araya geldi. Mursallı İlçesi’ndeki incir kurutma seraları ve incir bahçelerini gezen Bayraktar’a, Germencik Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu ve diğer ilçe ziraat odası yöneticileri de eşlik etti. Bayraktar ayrıca Mursallı Mahallesi’ndeki bir kahvehanede çiftçilerle buluşarak sorunlarını dinledi.
Şemsi Bayraktar, incir bahçesi ziyaretinde yaptığı konuşmada, “İncir hasadının hem ülkemize hem de bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. İncir çok önemli bir ürünümüz. Türkiye’nin ekolojik üstünlüğüne bağlı olarak üretim yapıyoruz. Rakamlarla da bunu gösteriyor. Ege bölgesi gerçekten ekoloji anlamında incir demektir.” Türkiye, dünya taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünü, kuru incirin ise yaklaşık yüzde 55’ini üretiyor. Türkiye yüzde 53 ile dünyanın en çok ihracat yapan ülkesi. 2010 yılında incir üretimimiz 255 bin ton civarındaydı. Yıllık 350 bin ton civarına ulaşmasını bekliyoruz. Kuru incir rekoltesinin 90 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. İncir dünya ticaretinde rakipsiz olduğumuz bir ürün. Ekolojik üstünlüğe bağlı olan ürünleri çok iyi korumamız ve üretirken de çok dikkatli olmamız gerekiyor. Kalite ve standart çok değerlidir. Bazen ihracatımızda sorun oluşturan afratofsin üretimi açısından da bazı önlemler almamız gerekiyor. Üreticilerimizin de bu anlamda eğitilmesi gerekiyor” dedi.
‘ÜRETİCİ TMO’NUN KURU İNCİR ALMASINI İSTİYOR’
Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2019 yılında üreticilerden kuru incir satın aldığını anımsatıyor. “Yine fiyatların düşmesi durumunda üreticiler bizden TMO’nun piyasaya girip incir almasını talep ediyor. Biz genelde bu incirleri Avrupa Birliği’ne ihraç ediyoruz. Bunu dikkate alarak uygun tarım ve organik tarım uygulamalarına önem vermemiz gerekiyor. Üreticilerin bu konuda eğitilmesi gerekiyor. Bölge “Üreticilerin bir diğer sıkıntısı da ihracatta ilk yükleme tarihinin geç açıklanmasıdır. Bu durum üreticilerimizi oldukça dezavantajlı hale getiriyor. Üreticiler bu ilk yükleme tarihi duyurusunun kaldırılmasını talep ediyor” dedi.
İncirin besin değeri açısından olağanüstü bir ürün olduğunun altını çizen Bayraktar, “Bu ürünü çok iyi tanıtıp tanıtmamız lazım. Bu hem ülke insanımızın sağlıklı beslenmesi hem de ihracatımızın artması açısından önemli. Rakamlara bakınca 330 milyon dolarlık ihracat yaptığımızı görüyoruz.” “Elbette önümüzdeki yıllarda bu sayının artması mümkün. Üreticilerimize bereketli bir hasat diliyorum” dedi.