Sigara kanser riskini 20 kat artırıyor!
İSTANBUL (İGFA)-Sigara içen hastalar ‘sigara öksürür’ düşüncesiyle öksürük şikayetlerini görmezden geliyorlar.
Bununla birlikte, özellikle iki haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen inatçı öksürük akciğer kanseri belirtisi olabilir. Geç teşhis, tedavi şansının önemli ölçüde azalmasına neden olur.
Prof. Dr. Hasret Er, erken tanı için risk faktörü taşıyan kişilerin inatçı öksürük durumunda mutlaka hekime başvurması gerektiğine dikkat çekerek, risk faktörü taşıyan 40 yaş üstü kişilerin düşük doz taramalarla her yıl düzenli olarak taranması gerektiğini söyledi. şikayetleri olmasa bile bilgisayarlı akciğer tomografisi çektirirler.
Akciğer kanserinin en çok can kaybına neden olan kanser türlerinden biri olmasına rağmen erken tanı ve tümöre özel tedavi protokolü sayesinde hastaların uzun yıllar sağlıklı ve aktif yaşamlarını sürdürebildiklerine dikkat çekti.
AKCİĞER KANSERİNİN 10 ÖNEMLİ BELİRTİSİ!
Akciğer kanserinin belirtileri tümörün konumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle genellikle başka nedenlerle çekilen tomografi veya akciğer grafilerinde tesadüfen saptanır. Hasret Er, iki haftadan uzun süren ‘inatçı öksürük’ başta olmak üzere aşağıdaki belirtilere vakit kaybetmeden başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
- Yeni başlayan veya farklı, kalıcı bir öksürük
- Öksürürken veya tükürürken kanama
- Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
- Omuzda, sırtta veya göğüste ağrı
- nefes almada zorluk
- Ses kısıklığı veya hırıltı
- Zayıflık ve yorgunluk
- Boyunda ve yüzde şişme
- yutma güçlüğü
- İştah ve kilo kaybı
Öte yandan Prof., akciğer kanserinde sigaranın en önemli risk faktörünün olduğunu belirtti. Hasret Er, Türkiye’de yapılan çalışmalarda akciğer kanserinin yüzde 90’ının sigaraya bağlı olarak geliştiğini ortaya koyduğuna dikkat çekerek, sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin içmeyenlere göre 20 kat daha fazla olduğunu vurguladı.
Sigaraya başlama yaşı ne kadar erken olursa akciğer kanserine yakalanma riskinin de o kadar yüksek olduğu uyarısında bulunan Prof. Er, “50-77 yaş arası, 20 yıldır günde bir paket ve daha fazla sigara içen, halen sigara içenler ve sigarayı 15 yıldan daha kısa süre önce bırakmış olanlar akciğer açısından risk grubunu oluşturuyor. kanser.” Radon gazının da ikinci önemli risk faktörü olduğu belirtiliyor. “Akciğer kanserinin gelişiminde rol oynayan diğer faktörler arasında genetik faktörler, asbest ve çevresel toksinler yer alıyor” dedi.
caybasiajans.com.tr