Haber

Libya’daki sel felaketinde erken uyarı eksikliği can kayıplarını artırdı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya’da yaşanan sel felaketiyle ilgili olarak, “Normal işleyen bir meteoroloji servisi olsaydı uyarı verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanları tahliye edebilirdi ve biz de bu durumu atlatabilirdik.” Birçok ölümün önüne geçilebilirdi. Erken uyarı sistemleri olmadığı için tahliye yapılmadı. “Tahliyeler yapılsaydı can kaybı çok daha az olurdu” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya’da binlerce kişinin ölümüne yol açan sel felaketine değindi. Selden sonra karşılaşılan en büyük sıkıntının idarenin “normal çalışmaması” olduğunu vurgulayan Taalas, “Normal işleyen bir meteoroloji servisi olsaydı uyarı verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanları tahliye edebilirdi ve biz de bu durumu düzelttik. Can kayıplarının büyük bir kısmı önlenebilirdi. Sel olayları yaşandı. Erken uyarı sistemleri olmadığı için.” “Tahliye olmadı. Tahliye yapılsaydı can kaybı çok daha az olurdu” dedi. Taalas ayrıca, “Ekonomik kayıpları elbette tamamen önleyemeyiz ama uygun hizmetleri sunarak bu kayıpları en aza indirebiliriz.” WMO’nun daha önce ülkedeki meteoroloji sisteminde reform yapılmasına yardımcı olmak için Libyalı yetkililerle temas halinde olduğunu belirten Taalas, bu çalışmaların güvenlik tehditleri nedeniyle kesintiye uğradığını belirtti. Taalas, “Ülkedeki güvenlik durumu çok kötü olduğu için oraya gidip durumu iyileştirmek zor.” dedi.

Libya’nın doğusunu vuran sel felaketinde 6 bin kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişi ise kayboldu. Derna Belediye Başkanı Abdulmenam el-Ghaithi bugün yaptığı açıklamada, can kaybının 18-20 bine ulaşabileceğini belirtti.

Ülke doğu ve batı olarak ikiye ayrılıyor

Libya’da yönetim, Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında devrilmesi ve öldürülmesinden bu yana doğu ve batı olarak bölünmüş durumda. Batıda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe görev yaparken, “Başbakan” Ossama Hamad doğuyu yönetiyor. Ülkede iki idarenin bulunması doğal afetlere hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale edilmesini zorlaştırıyor. – CENEVRE

kozaklihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu